fredag 14. mai 2010

Sterk kost og sterke kvinner

Poteta er viktig i Andes, til kvardags og fest. No er potethausten ferdig på tomta til prosjektkontoret på El Alto, og det blei feira med eit måltid kalla Watia: Ein spesiell type stein blei varma opp med eit bål, så blei poteter, kjøt og bananer steikte i ei grop i jorda med dei varme steinane rundt. Herleg!





















Julio var sjefskokk



Første veka i mai hadde Bistandsnemnda kurs her i La Paz, der temaet var likskap mellom kvinner og menn. Då reiste me til Combaya for å sjå på eit prosjekt der dei dyrkar blomar i drivhus. Me blei tekne i mot med talar, musikk, dans, skodespel - og aptapi. Dette er eit fellesmåltid der ein tek med seg mat som alle forsyner seg av. Potet i ulike variantar er alltid med, i lag med ulike sausar, ost, egg - og kjøt og fisk når det er fest. Ein utruleg flott tradisjon, og veldig kjekt for matglade utsendingar!

Aptapi i Tiqimblaya
Etterpå fekk me informasjon om blomeproduksjonen, og me fekk høyra om korleis dette prosjektet hadde endra kvinnene si stilling i området. Tidlegare var det mennene som styrte både i familien og i lokalsamfunnet. No jobbar gjerne mann og kone i lag i drivhuset, begge bidreg til inntekta i familien, kvinnene tek ordet på møter i landsbyen, og dei er aktivt med i styringa av lokalsamfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar